Zielono-różowe purée – przepis na lato od Beaba

Przepis na lato dla maluchów w wieku 7-8 miesięcy. Danie z zieloną fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, szynką i masełkiem jest również zaproponowane w wersji dla nie jedzących wieprzowiny i nie tolerujących laktozy. Czas przygotowania wynosi zaledwie 5 minut.

[thesis_block type=”note” header=”W skrócie” content=”Czas przygotowania : 5 minut
Wiek dziecka : 7-8 miesięcy
Czas karmienia: 20 minut”]

Składniki

  • 170 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 60 g ziemniaka
  • 10 g białej szynki
  • odrobina masła

Przepis

Dokładnie umyć fasolkę w zakwaszonej wodzie, uważając przy tym, by jej zbytnio nie namoczyć.
Ręcznie usunąć* ogonki i pokroić fasolkę na 3-4-centymetrowe kawałki.
Obrać ziemniaka, umyć go i pokroić w drobną 1-centymetrową kostkę.
Ułożyć wszystko na wkładzie do gotowania na parze.
Do pojemnika wlać wodę (poziom 3) i włączyć gotowanie.
Po ugotowaniu przelać powstały sok do niewielkiej szklanki.
Ugotowane warzywa, wraz z szynką i masłem, przełożyć do dzbanka miksującego.
Całość miksować, dodając część odlanego soku, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Oto ciekawą propozycję podania na ładnym talerzyku marki Beaba:

Zielono-różowe purée w fioloetowym talerzu marki Beaba

Wskazówka kulinarna

*Ręczne usuwania ogonków pozwala pozbyć się grubych włókien, podczas gdy usuwanie ich za pomocą noża powoduje ich przecinanie. Świeża zielona fasolka szparagowa może być zastąpiona mrożoną. Jednak fasolka z puszki, ze względu na zalewę, jest zbyt słona dla niemowlęcia. Nawet jeśli zostanie przepłukana, nie będzie tak wartościowa jak fasolka świeża czy mrożona.

Ciekawostka żywieniowa

Biała szynka jest wyjątkowo chudą wędliną, która świetnie nadaje się dla niemowląt. Często myli się szynkę z innymi wędlinami, a warto wiedzieć, że szynka zawiera jedynie 3% tłuszczu, podczas gdy pozostałe wędliny zawierają go ponad dziesięć razy więcej.

Wersja dla nie jedzących wieprzowiny i nie tolerujących laktozy

W przypadku dzieci, które nie jedzą wieprzowiny, zastępuje się wieprzowinę chudym mięsem, na przykład piersią z kurczaka, która po zmiksowaniu ma podobną konsystencję. W przypadku dzieci nie tolerujących laktozy, mimo iż masło zawiera jej bardzo niewiele, zastępuje się ją olejem roślinnym. Warto stosować różne rodzaje olejów, w zależności od przygotowywanego posiłku: olej rzepakowy ze względu na zawarte w nim kwasy omega-3, olej słonecznikowy ze względu na kwasy omega-6 oraz oliwa z oliwek ze względu na kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Dzięki temu posiłki będą naprawdę pełnowartościowe.