Cukinia – przepis na lato od Beaba

Przepis na lato dla maluchów w wieku 4-6 miesięcy. Danie z sezonową cukinią, zdrową niemal dla wszystkich. Cukinia zawiera cenne przeciwutleniacze. Czas przygotowania wynosi zaledwie 5 minut.

[thesis_block type=”note” header=”W skrócie” content=”Czas przygotowania : 5 minut
Wiek dziecka : 4-6 miesięcy
Czas karmienia: 20 minut”]

Składniki

  • 150 g cukinii

Przepis

Cukinię umyć i obrać, następnie przekroić ją na pół.
Za pomocą małej łyżeczki usunąć pestki z środka cukinii .
Pestki wyrzucić, a cukinię pokroić na niewielkie 1-centymetrowe kostki.
Kostki cukinii umieścić na wkładzie do gotowania na parze.
Do pojemnika wlać wodę (poziom 3) i włączyć gotowanie.
Wodę powstałą w trakcie gotowania odlać do niewielkiego pojemnika.
Przełożyć cukinię do dzbanka miksującego.
Miksować, dodając stopniowo odlany sok, do momentu uzyskania bardzo gładkiej konsystencji.

Tak przygotowaną cukinię można przechowywać w lodówce lub zabrać ze sobą w pojemnikach Beaba:

Beaba pojemnik do przechowywania żywności

 Ciekawostka żywieniowa

Dlaczego cukinia? Cukinia, która osiąga swą dojrzałość w okresie letnim, jest najszybciej dojrzewającą przedstawicielką rodziny dyniowatych. Jej nieco przedwczesne dojrzewanie powoduje, że jest uboższa w przeciwutleniacze niż pozostałe dyniowate, które dojrzewają jesienią. Mimo to jej bardzo gładki miąższ o dość neutralnym smaku może stać się podstawą zdrowych zupek i przecierów dla niemowląt. W późniejszym okresie, kiedy dziecko skończy 12 miesięcy, cukinia może być serwowana na surowo lub gotowana. Aby zachować cenne przeciwutleniacze oraz przede wszystkim aby były one przez dziecko najlepiej przyswajane, należy unikać gotowania cukinii w dużych ilościach wody. Właśnie dlatego Babycook doskonale nadaje się do przyrządzania cukinii.